Meest gestelde vragen over hardloopschoenen

Zijn loopschoenen echt noodzakelijk?

hardloopschoenenJa, loopschoenen vormen de belangrijkste investering als je gaat hardlopen. Ga vooral niet joggen op versleten tennis-, volleybal- of basketschoenen. Goede loopschoenen beschermen je tegen mogelijke blessures. Hoe? Bij loopschoenen is de schokdemping onder de hiel extra dik. Het bovenmateriaal bestaat meestal uit synthetisch materiaal, dat een maximale afvoer van de transpiratie toelaat, de schoen niet verzwaart en hem flexibel houdt ter hoogte van de teenvouw.

Waar kan ik mijn hardloopschoenen het beste kopen

Haal je loopschoenen het liefst bij een speciale sportzaak, waar je op een deskundige en persoonlijke wijze geholpen wordt. Dergelijke sportzaken beschikken over een loopband en een videosysteem die je voetafwikkeling tijdens het lopen vastlegt. Aan de hand hiervan wordt de juiste loopschoen geadviseerd.

De schokdemping van de tussenzool is belangrijk. Hoe weet ik of deze demping nog goed is?

De beste manier om de staat van de tussenzolen te bepalen, is het bijhouden van het aantal gelopen kilometer per paar. Na ongeveer 1500 tot 2000 kilometer zijn je schoenen aan vervanging toe. De schoenen goed van alle kanten bekijken, vooral van achteren, geeft ook een indicatie. Wanneer de tussenzool ten opzichte van een eerder moment behoorlijk is ingedrukt, betekent dat minder schokdemping. Ga desnoods met de oude schoenen naar een hardloopspeciaalzaak en voel het verschil met een nieuw paar schoenen. Is het verschil duidelijk voelbaar? Dan is het de hoogste tijd om een nieuw paar schoenen aan te schaffen.

Is het de moeite waard om twee paar (identieke) loopschoenen te hebben?

Dat is zeker de moeite waard omdat de schoenen, net als uzelf, het meest gebaat zijn bij een rustperiode na een zware training. Het is een behoorlijke investering, maar de beide paren gaan uiteindelijk wel langer mee. Wanneer u schoenen hebt gevonden die prettig lopen en geen blessures veroorzaken, is het zinvol om hiervan een tweede paar aan te schaffen en af te wisselen. Ook de aanschaf van een tweede, niet identiek paar kan zinvol zijn. De verschillende loopwijzen helpen blessures te voorkomen. Door constante herhaling van steeds dezelfde loopbeweging kunnen juist blessures ontstaan.

Kijk voor meer informatie over hardloopschoenen op de website van Runnersworld.