Meest voorkomende klachten

TOPpodotherapie Bartels behandelt voetklachten en klachten aan het bewegingsapparaat. Wat voor klachten dit zoal zijn? Onderstaand vindt u de meest voorkomende. Staat uw klacht er niet bij? Wellicht kunnen wij u toch van dienst zijn, bel ons daarom gerust voor een vrijblijvend advies. Let wel: TOPpodotherapie Bartels werkt uitsluitend op verwijzing van een huisarts of specialist.

Hamertenen

Hamertenen zijn tenen waarvan de gewrichtjes gebogen zijn. Meestal komt dit doordat de buig- en strekspieren van de tenen uit balans zijn. Mogelijke oorzaken hiervan zijn verkeerde schoenen, gewrichtsontstekingen, een breuk, een afwijkende voetstand met een afwijkend looppatroon, etc.

Podotherapie bij hamertenen

Voor hamertenen zijn verschillende therapieën mogelijk. Flexibele hamertenen kunnen goed behandeld worden met een soepele orthese van siliconen. Deze orthese zorgt ervoor dat de tenen gestrekt worden. Pijnlijke voorvoeten als gevolg van hamertenen kunnen behandeld worden met een orthese of een drukontlastende podotherapeutische inlegzool. In sommige gevallen is een operatie noodzakelijk.

Eeltpit en likdoorn (eksteroog)

Eelt bevindt zich meestal op de plaatsen waar de voet de meeste druk draagt tijdens het lopen: onder de bal van de voet en op de hiel. Eelt is meestal het gevolg van verkeerd bewegen op de voet. Bijvoorbeeld door een afwijkende voet- of teenstand, maar ook als gevolg van knie-, heup- of rugklachten of reuma. Verkeerde of slecht passende schoenen kunnen ook eelt veroorzaken. We spreken van een likdoorn of eksteroog wanneer het eelt door extreme druk en wrijving dikker wordt. Een likdoorn is meestal hard en rond van vorm, met een kern.

Podotherapie bij likdoorn

Is de eeltbehandeling van uw pedicure niet meer toereikend? Heeft u herhaaldelijk likdoorns op uw voet? Dan is het raadzaam om een podotherapeut te bezoeken. Uw podotherapeut geeft u een instrumentele behandeling (pedicure), aangevuld met een zooltherapie of een orthese van siliconen.

Beenlengteverschil

Een beenlengteverschil kan aangeboren zijn of door een ongeluk of operatie worden veroorzaakt. Hierbij is sprake van een blijvend lengteverschil tussen beide benen. Een beenlengteverschil kan echter ook ontstaan in de groeifase bij kinderen. Hierbij groeit het ene been meer dan het andere, wat in de volgende groeifase doorgaans weer bijtrekt. Beenlengteverschil veroorzaakt klachten in rug, heup, knie en/of voet.

Podotherapie bij beenlengteverschil

De podotherapeut onderzoekt of de afwijkende stand in uw rug voortkomt uit een verkeerde voet- of beenstand of een verkeerd looppatroon. Indien dit inderdaad zo is, corrigeert de podotherapeut uw voetstand of beenlengteverschil met podotherapeutische zolen. Ook krijgt u advies m.b.t. goede schoenen.

Ingegroeide teennagel

NageloperatieBij een ingegroeide teennagel drukt er een scherpe nagelpunt in de huid. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een afwijkende vorm van de nagel of een verkeerd afgeknipte nagel. De nagel moet altijd recht afgeknipt worden en de nagelhoeken moeten aan de voorkant van de teen een beetje uitsteken. Het dragen van te krappe schoenen, maar ook bij sporten als voetbal en ballet ontstaat er veel druk op de tenen en de nagels. Ook dit kan leiden tot een ingegroeide teennagel. In de meeste gevallen biedt podotherapie de oplossing, in een enkel geval moet de nagel operatief verwijderd worden.

Podotherapie bij ingegroeide teennagel

De podotherapeut probeert altijd de oorzaak van de ingegroeide nagel op te sporen. Zit er bijvoorbeeld een nagelpunt in de huid, dan wordt deze verwijderd. De eventueel aanwezige ontsteking wordt verzorgd en behandeld. Een andere mogelijke behandeling is een nagelbeugel (orthonyxie). Hierbij wordt een beugeltje op de nagel geplaatst om de druk van de nagel uit de nagelwal weg te halen. Eventueel wordt hiermee meteen de vorm van de nagel blijvend gecorrigeerd. Na behandeling geeft de podotherapeut u adviezen mee over goede schoenen en het verzorgen van de nagels. Indien nodig wordt u doorverwezen naar een pedicure.

Achillespeesblessure

meest voorkomende klachtenEen achillespeesblessures is een veel voorkomende sportblessure. Vooral bij hardlopers of sporters die lopen als trainingsonderdeel hebben. Achillespeesklachten kennen meerdere oorzaken. Hierbij kunt u denken aan een slecht looppatroon, een verkeerde stand van voeten en/of bekken, verkeerd schoeisel en een slechte ondergrond.

Podotherapie bij achillespeesblessure

In het achterhalen van het probleem kijkt de podotherapeut niet alleen naar uw alledaagse bezigheden, maar zeker ook naar uw sportactiviteiten. Bij een achillespeesblessure zijn, afhankelijk van het probleem, verschillende therapieën mogelijk. Van sportinlegzolen en schoenadvies tot tijdelijke ontlasting (zool) in combinatie met fysiotherapie, orthesen en loopadvies.

Hielpijn

Het hielbeen (calcaneus) is een groot en stevig bot dat een belangrijke functie heeft bij het staan en bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen. Het vetkussen dat zich onder de hiel bevindt, zorgt voor een goede demping tijdens het staan en lopen. Naarmate we ouder worden, verliest dit vetkussen zijn functie. Het wordt dunner, het dempend vermogen vermindert en daardoor kan het hielbeen overbelast of geïrriteerd raken. De pijn die aan de onderzijde van de hiel ontstaat, wordt ook wel calcaneodynie genoemd.

Podotherapie bij hielpijn

Omdat er meerdere soorten hielpijn zijn, onderzoekt de podotherapeut eerst of het hielbeen scheef staat of verkeerd wordt belast. Dit heeft invloed op het hielbeen zelf en de omgevende pezen, maar ook op de rest van de voet. Ontstaan de klachten door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet, dan zijn er meerdere therapieën mogelijk. Denk hierbij aan (sport)inlegzolen, schoenadvies of tijdelijke ontlasting door tape en/of zool in combinatie met fysiotherapie (shockwave). In hardnekkige gevallen is zelfs een injectie of operatie noodzakelijk.

Hielspoor

hielspoorEen hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn. Een hielspoor bevindt zich vaak op de plek waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. Dit is met röntgenfoto’s aan te tonen en vaak is de pijnplaats met één vinger aan te wijzen. Indien er op de röntgenfoto geen afwijkingen te vinden zijn, is er eerder sprake van een irritatie of ontsteking van de peesplaat. De klachten bij een hielspoor bestaan in de meeste gevallen uit een scherpe pijn bij het staan en een branderig, zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Maar ook ochtendstijfheid en stijfheid na rust, evenals startpijn gedurende de eerste meters lopen. Afhankelijk van de ernst zal er ook pijn ervaren worden tijdens het lopen.

Podotherapie bij hielspoor

Omdat de klachten van een hielspoor veel lijken op die van een peesplaatontsteking, onderzoekt de podotherapeut eerst wat het precieze probleem is: hielspoor, peesplaatontsteking of een combinatie daarvan. Voor beide aandoeningen is het belangrijk de voet te ondersteunen om overrekking te voorkomen. Een goede stabiele schoen met al dan niet een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste. Daarnaast is het bij hielspoor van belang om de plaats van de botvorming te ontlasten. Ter hoogte van het pijnpunt maakt de podotherapeut een uitsparing in de steunzool.

Peesplaatontsteking

Tijdens het (hard)lopen wordt het peesblad bij elke pas aangespannen. Dit peesblad kan door allerlei factoren ontstoken raken. Bijvoorbeeld door een verandering in de voetafwikkeling door standafwijkingen, maar ook door zachte soepele schoenzolen en lopen op ongelijkmatig of hard terrein. Bij peesplaatontsteking bevindt de pijn zich aan de binnenzijde van het hielbeen. Hielpijn kan ook optreden wanneer er u na een sprong plat op de voet neerkomt. De natuurlijke schokdemping van uw voet is weg waardoor de hiel en de peesplaat de ‘klap’ opvangen en overbelast raken. De meest voorkomende klachten zijn: een scherpe pijn bij het staan, een branderig of zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen, ochtendstijfheid, stijfheid na rust en startpijn gedurende de eerste meters lopen. U kunt de pijn eventueel ook ervaren tijdens het lopen.

Podotherapie bij peesplaatontsteking

De klachten bij peesplaatontsteking lijken veel op die van hielspoor. Daarom probeert de podotherapeut altijd eerst het precieze probleem te achterhalen: hielspoor, peesplaatontsteking of een combinatie ervan. Voor beide aandoeningen is het belangrijk de voet te ondersteunen om overrekking te voorkomen. Een goede stabiele schoen met al dan niet een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste. Daarnaast ontlast de podotherapeut de peesplaat door een taping aan te leggen. De spanning op de peesplaat vermindert hierdoor.

Pijn in de voorvoet

Pijn in de voorvoet is een van de meest voorkomende voetklachten. Vaak komt dit door problemen met de gewrichtsbanden die de botten in de voorvoet ondersteunen. Ook komt het regelmatig voor dat een zenuw bekneld raakt tussen twee tenen, wat pijnscheuten in één of twee tenen geeft. Een andere mogelijke oorzaak is een stressfractuur. Dit is een botfractuur waarvoor geen directe aanleiding is, maar die hevige pijn veroorzaakt bij het lopen.

Podotherapie bij pijn in de voorvoet

Om de pijn in de voorvoet te verhelpen, maakt de podotherapeut een inlegzool met een voorvoetsteun. Hierdoor wordt de druk beter verdeeld en de pijn aanzienlijk verlicht.

Voetklachten na een periode van immobiliteit

De oorzaak van veel voetklachten ligt in een verstoring van de balans in de voet. Dit kan komen door een breuk in de voet of wat verder van de voet af (bijvoorbeeld het onderbeen). Doordat gedurende een periode de voet niet belast wordt, verslappen de spieren in de voet. Ook wordt de voet stijf door de gipsbehandeling. Dan is na zes weken de breuk genezen, maar de voet nog niet goed belastbaar. In deze periode kunnen voetklachten ontstaan die eerder nooit aanwezig waren, zoals een afwijkende voetstand als platvoeten. Ook een verzwikking van de enkel, waardoor enkele weken rustig aan moet worden gedaan, kan een pijnlijke voet tot gevolg hebben.

Podotherapie bij voetklachten na immobiliteit

Met specifieke oefeningen om de spieren te versterken en los te maken, kunnen veel klachten verbeteren. Vaak ook moeten steunzolen, al dan niet tijdelijk, de voet ondersteunen op weg naar herstel.