Wondbehandeling bij patiënten met diabetes

Wat is wondbehandeling?

Mensen met diabetes hebben vaak een verminderd gevoel in de voeten. Dit kan ervoor zorgen dat er een wondje ontstaat zonder dat u dit merkt. Vaak ontstaan wondjes door drukplekken of steentje in de schoen.

Wat kunt u van ons verwachten?

De wondbehandeling bestaat uit het schoonmaken van de wond, eventueel het weghalen van eelt en het op een goede manier verbinden van de wond. U krijgt advies hoe u de wond zelf het best kunt verzorgen.

We gaan op zoek naar de oorzaak van de wond. Denk hierbij aan drukontlasting door (tijdelijk) vilt, goede steunzolen met betere drukverdeling of andere schoenen. Dit om in de toekomst wonden te voorkomen.

Online afspraak plannen

 076 – 50 11 988

Oorzaken wondjes aan de voet

Vaak heeft u een verminderd gevoel in de voet, waardoor wondjes ontstaan die u niet opmerkt. Drukplekken kunnen ook wondjes veroorzaken. Bijvoorbeeld als u veel eelt heeft op de tenen, zijkant van de voet, voetzool en de hiel. Afwijkingen in de vorm van de voet of tenen kunnen ervoor zorgen dat schoenen niet meer goed passen en drukplekken geven.

Wat kunt u zelf doen als u een wondje ontdekt?

Als u een wond aan uw voeten ontdekt, neem dan contact op met uw huisarts. Om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden reinigt u de wond met (lauw)water of fysiologische zoutoplossing en dekt de wond af, bij voorkeur met een steriel gaasje. Neem beslist geen voetenbad. Hierdoor neemt de kans op verweking en een infectie alleen maar toe. Is de wond ontstaan doordat uw schoenen niet meer goed passen draag deze dan niet meer.

Regelmatig controleren

Als u diabetes heeft, controleer dan regelmatig uw voeten op wondjes. Door gevoelsverlies in de voeten kunt u ongemerkt een wondje hebben.

Herkennen van ontstekingen​

Een ontstoken wond herkent u aan roodheid, dikte en warmte rondom de wond.​